Gå til innholdet
Meny

Nitedals

Historien om Nitedals

Vår tids fyrstikk har sine aner hundrer av år tilbake i tid i de første svovelstikkene. Svovelstikkene kunne ikke tenne ild på egen hånd og var bare et hjelpemiddel når man hadde en glo for hånden. Stikken hadde et ”hode” av mer eller mindre rent svovel i den ene eller begge ender og når man stakk enden bort i en glo og blåste tok først svovelet og så treet i stikken fyr.

I 1827 kom den første friksjons-fyrstikken i bruk. På stikkene la man et satshode som tok fyr når det ble trukket raskt gjennom et stykke sand- eller glass papir. Denne fyrstikken fikk raskt stor utbredelse, men stikkene var fortsatt ustabile og ganske farlige.

I 1844 så ”sikkerhetsfyrstikkene” dagens lys med mindre farlig fosfor enn tidligere og som kun tenner ved å benytte en ripeflate. Utover århundret ble fyrstikkene ble solgt i egne esker med ripeflate på siden. Det samme konseptet brukes fortsatt i dag, men er selvfølgelig videreutviklet og forbedret. Kvalitetskontroller og standarder sikrer at dagens fyrstikker har en jevn og god kvalitet.

Den første fyrstikkfabrikken i Norge ble startet opp i 1838 og etter dette ble det startet opp mange store og små fabrikker. I 1875 var det 18 forskjellige fyrstikkfabrikker i gang samtidig. Brannfaren drev mange av fabrikkene ut av byene og etter flere år med hard konkurranse var det bare syv fyrstikkfabrikker igjen ved hundreårsskiftet. Av disse syv var det bare de fire største som hadde noen særlig betydning:

  • A.S. Nitedals Tændstiksfabrik, Grønvold, Østre Aker
  • Agnæs Tændstikfabrik, Brunlanes
  • A.S. Bryn Tændstikfabrik, Ø. Aker
  • A.S. Halden Tændstikfabrik, Berg, Østfold

Nitedal Tændstiksfabrik ble startet opp i 1863 og holdt det gående i 32 år. En stor del av produksjonen ble allerede i 1875 overført til Grønvold i Østre Aker og i årsskiftet 1895/1896 ble all produksjon overflyttet til Grønvold som i dag er Helsfyr. I 1927 ble all norsk fyrstikkproduksjon samlet i Bryn-Halden & Nitedals Tændstikfabrik A/S, som inngikk i svenske Ivar Kreugers Svenska Tändsticks AB. I 1981 ble produksjonen av Nitedals Hjelpestikker flyttet til Swedish Match Industries i Tidaholm (tidligere Svenska Tändstickor AB). Etter 1984 blir det ikke lenger produsert fyrstikker i Norge.

Fabrikken i Tidaholm hadde på midten av 1800-tallet 1600 ansatte og produserte 2 millioner esker hver dag. I dag er det 150 ansatte og det produseres nesten 5 millioner esker hver (250 millioner fyrstikker).

Swedish Match er nr 1 i verden på fyrstikker og har 14 % i verdens-andel. De produserer årlig 8 milliarder esker (390 milliarder fyrstikker) til 145 land.

Fyrstikkene

De første fyrsikkeskene som ble laget er tilnærmet like som vi kjenner de i dag. Etter hvert ble det produsert forskjellige størrelser på eskene, men stikkene var like store. Det er først i de senere år det blir laget fyrstikker i forskjellige størrelser.

Copyright Nitedals hjelpestikker 2021 | info@nitedalshjelpestikker.no
Til Swedish Match